Reteaua mondiala de spalare de bani prin care mafia rusa si FSB au trimis miliarde in UE, prin Moldova. Rolul jucat de Putin

19
loading...

Un scandal financiar urias implicand Kremlinul si bancile britanice si americane este investigat de jurnalisti din toata lumea, dar si de autoritatile din Moldova si Letonia.

Jurnalistii de la Guardian au dezvaluit ca mai multe dintre cele mai prestigioase banci britanice, dar si americane, au fost implicate intr-o uriasa retea de spalare de bani mergand pana la Kremlin. Printre institutiile bancare care ar fi luat intr-un fel sau altul parte la transferul unor sume de ordinul zecilor de miliarde de dolari s-ar numara HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds si Barclays and Coutts .

Informatiile privind ‘Global Laundromat’ – “Spalatoria Globala de Bani” -au fost obtinute de Organized Crime and Corruption Reporting Project, un consortiu de centre de jurnalism de investigatii, si de Novaia Gazeta, care au oferit informatiile celor de la Guardian. In retea ar fi implicate circa 500 de persoane, printre care oligarhi si bancheri rusi, dar si agenti ai FSB, serviciul de informatii al Kremlinului.

In fruntea uneia dintre bancile rusesti ar implicate se afla chiar varul presedintelui, Igor Putin, membru in consiliul de administratie al bancii RZB. El ar fi trecut in jur de 5 miliarde de dolari printr-o banca din Republica Moldova, Moldincondbank , apoi una din Letonia, catre banci vest-europene. Si Vladimir Putin ar fi jucat un rol-cheie in spalarea de bani, pe vremea cand conducea FSB,.

Banii ar proveni din activitati ilegale si chiar de la grupari de crima organizata. In total, intre 2010 si 2014 rusii ar fi spalat astfel undeva intre 20 si 80 de miliarde de dolari. Doar banca britanica HSBC ar fi procesat peste jumatate de miliard, in principal prin filiala sa din Hong Kong.

loading...

Operatiunile au fost inregistrate de firma fantoma cu sediul la Londra, care intre timp au fost desfiintate. Mecanismul se baza pe imprumuturi intre doua firme de acest fel, dintre care una intra ulterior in insolventa. Datoria era apoi recunoscuta legal in instanta iar suma era transferata prin banci din Moldova sau Letonia catre conturi deschise in UE.

Parlamentul de la Chisinau sustine, de altfel, ca declansarea acestei investigatii a dus la abuzuri comise de oficialii rusi impotriva celor moldoveni. “Aceste abuzuri, hartuirea oficialilor moldoveni la intrarea in Federatia Rusa si punerea lor sub monitorizare internationala, au luat amploare odata cu avansarea de catre anchetatorii moldoveni in investigatiile privind spalarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniti din Federatia Rusa. Mai exact, imediat dupa ce au fost retinuti oficiali ai bancii amintite, iar judecatori si executori au fost pusi sub invinuire, unii dintre ei fiind trimisi deja in judecata. Abuzurile s-au intensificat odata cu solicitarile transmise de anchetatorii moldoveni in Federatia Rusa pentru a obtine informatii privind provenienta sumei de bani mentionata, date esentiale pentru probarea intregului adevar din acest caz. Mentionam ca ancheta a relevat inclusiv legaturi intre o parte din banii respectivi si tentativa de corupere a unor deputati din Parlamentul Republicii Moldova”, se afirma intr-un comunicat al legislativului din tara vecina.

Moldovenii se plang si de lipsa de cooperare a autoritatilor ruse si sugereaza ca rolul-cheie ar fi jucat de FSB, „aceste abuzuri fiind initiate la indicatia unuia dintre serviciile speciale rusesti, ai caror reprezentanti conduc interogarea oficialilor moldoveni cand ajung in Federatia Rusa”.

Comentarii
loading...